Pages

15 Kasım 2007 Perşembe

neden starbakus'u seviyorum?

Itiraf ediyorum, Starbucks(*$)'i seviyorum.
Dukkana ilk adim attiginizdaki kahve kokusunu, cesit cesit kahvelerini en cok da vanilla latte ve frapicunalarini (cok kalorili olsa da arada birden birsey olmaz diyerekten), mevsimlere gore degisen bardak renklerini; genel ambiyansini seviyorum.
***
Diger taraftan, *$larin artik ticarilestigi, o ilk basta yaratmak istedikleri ucuncu mekan (third place- insanlarin ev ve is disinda takilmaktan hoslanacaklari, cekici ucuncu bir mekan) konseptinden uzaklastiklari, ozellikle amerikada yayginlasan arabadan inmeden kahve alabileceginiz tipte *$ dukkanlarinin isi kahve kulturunden uzaklastirdigi ve hic de ucuzlamayan fiyatlariyla populerligini yitirdigine dair yorumlar olsa da ben *$'in uzunca bir sure basarisini devam ettirecegi inancindayim.
Ornegin cafe kulturunun yaygin oldugu yerlerden biri olan Latin amerika'da *$ hala bilmem kacyuz metre kuyruklar olusturabiliyorsa; ve her *$ acilan yerin kiyisinda kosesinda acilan baska bir kahve mekani da is yapabiliyorsa (buna *$'in talep olusturma faktoru diyebiliriz), bu yukarida saydigim negatif olusumlara ragmen *$ daha uzunca bir sure marketteki basarisini koruyacaktir.
Buna *$larin diger ulkelere yayilimini da eklersek, bu hic de azimsanamayacak bir basari gibi gorunuyor.
Bu arada *$ sirket olarak da calisanlarinin memnuniyetlerinin arttigi bir sirket olarak geciyor literature. Ornegin son zamanda cikan "*$ hayatimi nasil kurtardi" isimli kitap dogustan zengin, Yale mezunu, iyi bir kariyere ve yasam tarzina sahip 63 yasindaki Gill'in isini ve esini ve tamamiyle hayatini kaybetmesinin ardindan bir *$ magazasinda buldugu isi -ki bu is onceki hayatindan cok farkli olarak magazada verilen ortaligi temizleme isidir- ve bu isin getirdikleriyle, bunda sirket olarak *$'in calisanlarina verdigi degeri anlatiyor- kendini yeniden toparlamasini anlatiyor. Ilginc degil mi?
***
Ne komik, bir vanilla latte yudumlarken oturup bunlari anlatacagimi hic dusunmezdim!

4 yorum:

Anne ve Bebisi dedi ki...

aaa bir de geldim ki 3 yepisyeni post :) Çok sevindim çok :)

$'ı ben de severim :) Starbucks'ı yani canıım :P Dollar'ı değil :P

Ama Starbucks'ta çalışan arkadaşım geçen sene bloga yazdığım bazı şeyler anlatmıştı.. Her zaman kağıt bardak kullanmamı tavsiye etmişti :)

Selimciğimi de çok özlemiştim, onu da yenilemişsiniz:) Hemen okuyayım:)

Sevgiler.

sumuklubocek dedi ki...

artik dondum :)))
baska seyler kesfetmeye kalkistim ama ne varsa sevgili blogumda var diyerek geri donudum, mutluyum :)))
*$ benim ders verirken kullandigim bir kisaltma, ogrencilerin hosuna gidiyor :)
kagit bardaklari guzel zaten bir de eve alirsan digerleri, ama ben de hep kagit tercih ediyorum, yine de kulagima kupe olsun!

gulnare dedi ki...

Ya *(star) $(bucks) jetonum simdi dustu:)
Ben nedense buck'i hep kova olarak dusunmustum.ne bileyim sembolunde kova var ya ondan herhalde:)
yalniz kagit bardak olayini anlamadim, zaten normalde verdikleri bardak kagit bardak degilmi? digerleri dediginiz termos gibi olan bardaklarmi?

sumuklubocek dedi ki...

Sevgili Gulnare hosgeldin!
Bazi *$larda kahveni oturup icecegin zaman seramik krem rengi ustinde *$ yazili fincanda veriyorlar kahveni. Sanirim amerika'da gitgide azaldi bu ama duydugu kadariyla amerikan olculerine hala alisamayan avrupalilar icin oradaki starbakuslerde (bu da benim bir baska *$ deyisim) yayginmis.
Annevebebisi sanirim temizlik durumundan yaklasmisti olaya ;)
***
yorumun icin ayrica tesekkurler!