Pages

16 Kasım 2007 Cuma

Elveda Texas!

Texas'a elveda demek icin gec mi kaldim diye dusunup hep "hayir" diye yanitlarken buluyorum kendimi. Kolay degil koskocaman bir bes seneyi orada gecirdikten sonra veda etmek.
Garip ama konusurken gercekten orali olmus gibi hissediyor, ornegin Turkiye'ye tatile gitsek mi falan diye konusurken dahi Turkiye yerini cumlede Dallas'a birakabiliyor. Bu bes sene icinde Turkiye'ye benim bir Sebo'nun hic gitmedigini dusunursek Dallas-Texas bizim icin gercekten vatan olmus gibi. Bunun son ornegini Selim'i grip asisi olmasi icin doktoruna goturdugumde hemsire kizin "nerelisiniz?" sorusuna gayri ihtiyari "Texas liyiz" diye cevap vermem ve verdigim cevaba kendi kendime sasmamla bizzat yasamis bulunmaktayiz.
Amaaa Texas'a asil vedamizi once ehliyetlerimizi degistirmekle, sonra da bugun arabamizin plakasini Massachusets'e cevirmekle yaptik sanirim.
Ehliyt degistirme isleminde burayi hala sevemeyisimizin bir nedeni daha ortaya cikti: burokrasi. Devlet daireleri heryerde istisnasiz burokrasi kurbani, ABD'de de durum Turkiye'den bir nebze daha iyi olsa da cok farkli degil. Ancak, "biz Texasteykene..." devlet dairelerinde buradaki kadar cok burokrasiyle karsilasmamistik, hatta hic kasilasmamistik diyebilirim. Hersey tam anlamiyla tikir tikir isler, en korkunc gorunen ehliyet alma, araba vergi odemesi, ruhsati ustunuze gecirme gibi islemler kalabalik bir zamanda dahi 15 dakikadan fazla zamaninizi almazdi. Ancak buradaki motoru tasitlar dairesinde daire acilmadan erkenden gitmemize karsin ehliyet degistirme -ki yeniden sinava falan girmeniz gerekmiyor, sadece diger eyalete ait ehliyetinizi ve artik Massachusets'de oturdugunuza ait birkac belge gostermeniz- neredeyse iki saati bulunca sinirlenmeden edemedim. Ustune birkac sudan puruz de cikartilinca bagirarak oradan cikmak istedim. En sonunda islemler bitip memur kadinin hadi ehliyetinizi aldiniz "welcome to Massachusets" diye seslenisine "kusmak istiyorum" yuz ifadesiyle karisik buruk bir gulumsemeyle karsilik verdim. Aklima orada birakmak zorunda oldugum Texas kimligim gelip uzulerek ayrildim oradan.
Ahhh, ahhh, biz ciddi ciddi tek yildizli yari-vatanimizi daha cok ozleyecegiz anlasilan :(((

4 yorum:

Ekmekcikız dedi ki...

Aa, çok ilginç!
Aynı memleket içinde bu kadar fark oluyor mu?
Eyalet sisteminin getirdiği bir şey olsa gerek. Bir de eyalet deyince, aslında kocaman ülkeler onlar. Şimdi tekrar düşündüm de, sahiden farklı olabilirmiş. :)

sumuklubocek dedi ki...

Cidden cok farkli. Sanirim tarihi sebeplerle de guney ve kuzey birbirinden gercekten pekcok acidan cok farkli.
Universitedeyken secmeli abd tarihi dersi almistim -yok, abd'de yasamayi hic mi hic dusunmuyordum o zamanlar- bu farkliliktan bahsedilirken bir hikaye gibi gelmisti ama yasadikca hala cok gercek oldugunu anliyorum...

Mademoiselle dedi ki...

Inanmiyorum. Demek burokrasi Amerika'da da varmis. Beni hayalkirikligina ugrattin Sumuklubocek:). Ben de birkac sene sonrasi icin planlar yaparken, "artik burokrasiden de kurtuluyoruz" diye basliyordum her cumleme. Demek ehliyetleri de degistirdiniz. O halde siz artik Boston'li olmussunuz...Peki simdi biraz da kuzey tecrubesi edinen arkadaslar olarak secme sansi size verilse, hangi eyaleti secerdiniz(genel olarak).

sumuklubocek dedi ki...

Ellecigim,
simdilik olaya pek objektif yaklasamadigim icin cevap vermesem?