Pages

25 Ocak 2013 Cuma

Kendini bilmek...

Sagolsun Ekmekcikiz hanimcigim soyledi de daha onceki sablonda yorumlarin calismadigini ogrendim. Bu vesile ile, aslinda artik tanimis oldugunuz kadar benim icin sablon degistirmege bir sebep de gerekmiyor, sablonu degistirdim. Artik yorumlarin calisiyor olmasi lazim. Hem de bu soguklarda biraz cicekli bocekli bir bahar havasi alalim, oyle degil mi?
*** *** ***
"...İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsen
Ya nice okumaktır..."
Yunus Emre'nin bu dizelerini tasavvufi acidan yorumlamak icin tasavvuf bilgim cok az. Bilgim okudugum, ve tassufla ilgilenenlere onerebilecegim su kitapla sinirli. O yuzden tasavvufi cagrisimlarina girmek benim harcim degil.
 
Ancak bu dizelerin verdigi dusturla gecen hafta ogrencilerime bir makale verdim okumalari icin, kendini bilmek, kendini tanimak hakkinda. Cunku hangi alanda olursaniz olun basarili olmak icin kendinizi tanimaniz, ve kendinizi yonetebilmeniz gerekiyor. Kendimiz tanimak, kendimiz hakkinda farkindalik sahibi olmak malesef cogu zaman es gectigimiz bir konu. Aslinda az cok hepimizin hangi alanlarda zayif oldugumuz konusunda ornegin bir bilgisi vardir. Ancak oturup dusundunuz mu hic hangi konularda gucluyum, hangi konularda iyiyim diye?

Makalede pek az insanin oturup guclu, ya da daha iyi oldugu diyelim, yanlari hakkinda farkindalik sahibi oldugu belirtilmis ki buna katiliyorum. Bir psikolog soyle ifade etmisti, diyelim ki bir reklamcisin, kendini nasil reklam edersin? Hic dusundunuz mu kendinizi nasil reklam edebilirsiniz diye? Tabii bu konuda ne kadar objektif olabilecegimiz de ayri bir konu. Objektif olamayacaginizi dusunuyorsaniz, sizi yakindan taniyan, durust, bir arkadasinizdan, esinizden, dostunuzdan da yardim alabilirsiniz guclu, iyi yanlarinizi tanimak konusunda.

Kimilerinizi duyar gibiyim bunun bize , belki Amerikalilar'in o cok sevdigi egomuzu sisirmek disinda ne gibi bir faydasi olacak dediginizi? Egoyu bir kenara birakin guclu, iyi yonlerinizi bilmek bu yonlerinize yogunlasarak bu yonlerinizi kullanarak gerek iste gerek ozel yasantinizda basarili, ve daha mutlu, olmaniza sebep olabilir. Cunku cogu zaman bilmeden, veya bilerek, kendimiz olmayan, kendimiz olmadigimiz, kendimiz gibi hissetmedigimiz o kadar cok yukumluluk altina girebiliyor ve sonunda eziliyoruz ki...

Kendimiz tanimak bir az olsun bu yukumluluklerden uzaklasip daha cok "kendiniz" olabildiginiz islere, iliskilere yonlenmenizi saglayabilir. Buna da tabii ki oncelikle kendinizi tanimakla baslayabilirsiniz.

Bu hafta sonunu kendinizi tanimaya ayirmaya ne dersiniz?

2 yorum:

cenebaz dedi ki...

İremcim, evet sana bir türlü yorum yazamıyordum, düzeltmişsin, sevindim Önce ekmek postundan başlayayım. O kadar imrendim ki pazar günü ben de yaptım. Gerçekten çok güzel oluyor ama bir tek karbonat kokusu bana çok baskın geldi, onu nasıl halledebiliriz acaba?
Eskiden sabahları 10-10.30 arası arkası yarın olurdu, ardından okul radyosu, "pınar abla" vardı orda, bir de "dikkat vedat bey amca". Çok severek dinlerdim. tabi bu benim dönemim, var herhalde en az bir 20 yıl seninle aramızda.sözünü ettiğim yıllar 68-72 arası :)))

Sumuklubocek dedi ki...

Cenebaz hanimcigim,
Her zamanki gibi cok sevindim yorumunuza. Evet, evet ben nasil hatirlamadim "Arkasi Yarin" kusagini? Bir de en heyecanli yerinde birakirlardi diye hatirliyorum :)))
Karbonati biraz azaltsaniz nasil olur acaba? Kabarmasini engeller mi ki? Ya fa ayrica Ekmekcikiz hanim'a soralim? Sevindim begendiginize...

Sevgilerimle, iyi haftasonlari!