Pages

9 Mayıs 2007 Çarşamba

Uyku, Selim ve birkac foto...

Bebislerle ilgili bloglarda uyku konulari gecerken biz de Selim'e yeni bir uyku duzeni tutturmaya calisiyoruz bu aralar.
Selim ilk birkac ay kendi yataginda kendi kendine uyuyan bir bebekti. Daha sonra anakucaginda uyutmaya basladik (bknz). Anakucaginda uyumasi nispeten rahatti. Uyuyunca yatagina aliyorduk. 9-10. aylardan sonra ise bizim yatakta emerek uyumaya basladi. Bu arada gece emmelerine de devam ettigi icin yatarak uyudugunda bizim yatakta birakmaya basladim ben, ben gece kalkmadan yanimda emsin diye. Sonra da bu boyle suregeldi, Selim bizim yataga yerlesti, o uzulmesin, guveni sarsilmasin ve emmege de devam etsin diye Selim bizim yatakta yatmaga devam etti bu arada babamiz da salondaki divana gecti :))).
Bu boyle gitmez; bu sekilde uzadikca ileride daha da zorlanacagiz diye konusurken Sebo ile ara ara; artik geceleri uyanmak benim icin zor hale gelmege basladigi, her doktora gidisimiz de doktorun da "6 aydan sonra gece emmesine gerek yok" dedigi, ve Sebo'nun da "ben divanda yatmaktan biktim" diyerek isyan bayragini cekmesiyle Selim'i yeni bir duzene gecirmege karar verdik.
Oncelikle odamizi ayirdik, yatagini ve oyuncaklarini kendi odasina aldik.
Yatagina sevdigi hayvan resimleri olan (zurafa, fil ve at) nevresim takimini serdik, ustunde bakmayi ve ne oldugunu soylemegi sevdigi hayvanlarin ve cesitli resimlerin oldugu benim kucukluk batteniyemi, ve birkac kucuk yumusak oyuncagi da icine koyduk, ve yatagini ona cazip hale getirmege calistik. Hatta gunduz birkac defa yataginda oynattik.
Gece yatmadan once bir rutin tutturmaya calisiyoruz; gece icin altini degistiriyoruz -altini alirken ona birazdan emeceksin ve yatagina yatip ninni ninni yapacaksin diye onu olaya hazirlamaya calisiyoruz, emziriyorum -evet bizim Selim hala emiyor :)-, arkasindan babasina "iyi geceler, Allah rahatlik versin" diyoruz, odaya girerken "bay, bay" yapiyoruz ve Selim'i yatagina yatiriyoruz. Ondan sonra, hatta yatagina giderken mizildamaya basliyor Selim, yatagina yatirdiktan sonra "iyi geceler annecigim" diyerek onu opuyorum, gece lambasini yakaip odadan ayriliyorum. Cok yorgunsa 10 dakika, pek degilse 20 dakika agliyor, sonra uyuyor. Bu sekilde uyku saatini 8'e cektik, eskiden 11'e kadar uyumadigi oluyordu. Gece bir -ya da birkac kez- uyansa da miziklayip uyuyor tekrar.
Yani, bu sistem, masallah, simdilik iyi gidiyor gibi. Insallah Boston'a dort gunlugune gittigimizde de bozulmazsa, bu sekilde gider diye dusunuyoruz. Yani biz de Ingiliz sistemine basladik, gidiyoruz bu sekilde...
Selim'i hep evin icinde cekiyorduk, cocugun baska fotografi olmayacak diye artik yeni makinamizi da yanimdan ayirmiyorum, her firsatta; markette, arabada, oyun alaninda cekiyorum fotografini. Iste size ornekler:

Bugun babasiyla markette el ele gezdi Selim; market arabasinda cok fazla zaptedemiyoruz, kalkip etrafa bakmak istiyor bizim kucuk merakli. Ustunde de pembis tulumu; hatta "kiz zannedecekler :)))" dedi babasi, tulumumuzun renkli cizgileri var da kurtariyoruz oradan ;).

***
Simdiden cok calisiyor bizim oglan, coook :)))! Bakin nasil da elinde kalemiyle "cizz, cizz" yaparken uyumus Selimcik. Babasi da ogle uykusunu gecirmis mi ne, acaba???


Gecen cuma Selim'den iki ay buyuk bebekleri olan arkadaslarimizla once yemege gittik, sonra da bebisler enerji atsin diye doooogru parka. Eh bu arada anne de enerji atti tabii ki ;)!


Asagidaki bebek salincagindan korkuyor Selim, onu oturtmamizla yuzunde bir korku ifadesi beliriyor. Eh bu cocuk salincagi sevmeyecek derken, parktaki bu salincak imdadimiza yetisti; cok rahat gorunuyor oyle degil mi? Aslinda ben de oturacaktim ama firsat olmadi, gelecek sefere artik ;).


Burada da "inn, inn" yapti, araba surdu Selim ;).

***

Iste Selim'i korkutan salincak. Buyuyunce "bundan mi korkmusum ben?" diye sasiracak mi acaba Selim?

***

Burada en sevdigim olaylardan biri heryerde cocuklarin sikilmamalari ve anne ve babalarin rahat etmeleri icin cocuklara hemen boya kalemi ve defteri vermeleri. Selim de bu aralar boya kalemleri ve cizim olaylarina taktigi icin bu olaydan gayet memnun!

9 yorum:

Ayşe dedi ki...

Maşallah Selim e, yeni uyku düzenine zorlanmadan alışmış, kolay değil çünkü annenin koynundan kendi yatağına geçiş. ama siz, yatağını sevmesi için tüm detayları düşünmüşsünüz:)
çalışmaktan yorulmuş selimin dayanamayıp uykuya geçmiş haline ayrı bi bayıldııım, maşallah sarışın kuzuya:))
İremcim yeni saç modelin çok hoş. seni görmekte...

sumuklubocek dedi ki...

Sevgili Ayse, sagolasin begendigin icin saclarimi :)))
Evet, sanirim Selim ok da zorlanmadi bu duzen icin, maksimum aglamasi 15, bilemedin 20dk oldu yalnizca, obir saat falan olsaydi biz de dayanamazdik sanirim.
Bu arada bu kutlamayi hakettigini dusundugum bir anne olarak "anneler gunun kutlu olsun!" diyorum ;)

Ayşe dedi ki...

Yavrularım bugün okullarından ellerinde gülleriyle geldiler, çok duygulu bir karşılaşmaydı:)) onlardan sonra ilk sen kutladın ve yine çok duygulandım..
Sevigili İrem çok teşekkür ederim, bende senin anneler gününü kutlarım..aile boyu hepinizin pozitif enerji veren gülücükleriniz hiç eksik olmasın..

sumuklubocek dedi ki...

canim, dileklerin, dualarin icin cok tesekkurler!
benim ikinci anneler gunumu de sen kutladin, sagolasin!

iremmm dedi ki...

ben demistim bu cocugun icindeki ressamlil duygusunu bastirmayin diye,bak sizdi cocugum iste :))) yorgunluktan..
saclar yakiyor irem hanim bu arada ;)
cok yakısmıs,gule gule kullaninnnnn :)
öpüldünüz anali-ogullu ;)

sumuklubocek dedi ki...

oyle gercekte iremcigim, ben olamadim oglum olsun bari ressam, di mi ama ;)
tesekkurler, sacimi begendigin icin!
sevgilerime...

NURHAYAT dedi ki...

yavrucugum saclarin cok guzel pek havali olmussun . cızgili gomleginide pek begendim . gelince beyaz polarimla degiselimmi ne dersin selimime hele bayildim butun tatliligi yerinde sizi opuyorum.

Rabia dedi ki...

İremciğim önce üstün körü resimlere şöyle bir baktım ve saç kesimi ne kadar da güzel olmuş dedim ve alttaki yazıyı okudum ki zaten kendin için koymuşsun o resmi çok güldüm.
Selimin uyku düzeninin yoluna girmesine sevindim. Biz zaten anne sütünü çook önceleri bıraktığımızdan(mecburen) bu tür sorunlarımız olmadı. Yavrum uykusu geldiğinde çıkıyor parmaklıklara oradan da hoop yatağa atıyor kendini.
Şimdi yeni resimler ekliyorum ben de. Gel de bak bakalım Utku yatağın içinde ne oyunlar yapıyor.
Selimciğmi de seni de öpüyorum canım. MaşaAllah çok ama çok tatlı bir ailesiniz. Allah huzunurunuzu ve Gözbebeğinizi korusun.
Sevgilerimle.

Tasneemistanbul dedi ki...

Harika olmus saclar :)
Uyku duzeni icin cok cok sevindim umarim bizim o gunlerimiz uzak degildir..