Pages

23 Mart 2007 Cuma

Sarkilar ve animsattiklari...

Bazi sarkilar vardir, kokular gibi anilari da beraberinde tasirlar... Her dinledigimizde bizi ya ilk dinledigimiz ya da o sarki calarken etkilendigimiz bir ana, kisiye, ve yere gotururler. Ve ondan sonra her o sarki calindiginda kulaklarinizda; gozlerinizin onune gelir o an, kisi, ve yer. Kokular gibi kurtulamazsiniz o sarkinin anisindan.
Bence kokular ve sarkilar icin cok gecerli birseydir bu!
******
Dun sabah, okula giderken arabada radyoda bu konuyla ilgili yorum yapiyorlardi ve size eski askinizi animsatan sarki nedir? diye sorum telefonla dinleyici aldilar programa. Sarkilarla beraber o zamanki iliskilerinin niye bittigini de sordular dinleyicilere. Ilginc cevaplar vardi aslinda. Ornegin aklimda kalanlardan biri suydu: Disi kisi iki yildir devam eden iliskisinde evlilik istiyor, er kisi istemiyor; bu yuzden ayriliyorlar, aradan bir ay gecmeden er kisi bu disi kisiden onceki eski sevgilisiyle EVleniyor! -yorumum: cidden yikici bir durum olmali!
Bir diger: Baska bir disi kisi A er kisisiyle guzel bir birlikteligi varken, baska birisinden (X erkisisi diyelim ona) hamile kaliyor ve dogal olarak A er kisisi disi kisiden ayriliyor. Radyoya telefon eden disi kisi. Bu durumu anlatiyor detayiyla -radyo program sahipleri bu arada cok ayipliyorlar kadini, "nasil yaparsin!" falan diyorlar- kandin devam ediyor anlatmaya ve aslinda "aldattigim icin pismanim ama oglumu cok seviyorum, onun icin pisman degilim" diyor. - Yorumum: demek ki hangi kosullar altinda dogmus olursa olsun insan yavrusunu bir baska seviyor...
Ve bu olaylarini animsatan sarkilarini soyluyorlar program sahibine.
******
Bende de cesitli anisi olan sarki coktur. Ornegin simdi Noa'nin bu parcasi geldi aklima. Ve Buyukada'da hafta ici bir gun -adanin bos oldugu bir zaman- bugunun ipodlarinin yerine- kulagimda walkman'imle Aya yorgi'ye cikisimi, ve oranin essiz manzarasi esligimde bir agacin altinda oturup; yuzumu deniz kokulu ruzgara verisimi animsatti bana.

Sanirim bu aralar bu parcayo daha cok dinlemeliyim, iyi geldi dogrusu...



******
Simdi bunu bir ebe-sobe haline getireyim ve soruyorum: size hangi sarki neyi animsatiyor?
kime mi? bu postu okuyan herkese :))))

15 yorum:

Ekmekcikız dedi ki...

Önce, ilk defa dinlediğim bu güzel şarkı için teşekkürler.
Sonra, bugün duyduğum bir şarkı vesilesiyle (ayrıntısını anlatmak uzun olacak, sizi işgal etmeyeyim, bloguma yazdım) gönüllü olarak soruyu cevaplıyorum:
King Crimson'un Epithaph'ı.

sumuklubocek dedi ki...

tesekkurler sevgili ekmekcikiz! benim epithaph ile ilgili anim yok ama cidden anisi olabilecek bir parca ;)

iremmm dedi ki...

süper bir sarkıymıss iremcimm cok begendimmmm...
postu okuduk ebe sobe mi olduk simdi :)
tamam yazicam en kisa zamanda..öpüldünnn ;)

sumuklubocek dedi ki...

evet sevgili irem, hani okuyan bir pisman okumayan bin pisman hesabi ;)
e bekliyoruz o zaman...

sevgistanbul dedi ki...

Ben de gecenlerde ayni seyleri dusunuyordum.Aslinda herkes icin gecerli bu durum,ama simdi ha deyince aklima gelmedi.Hem bu tur seyler cok siradan duygular/durumlar degil de kisinin kendine saklamak istedikleri icin daha cok oluyor,ama gelirse aklima yazarim:)
Buyukada'dan bahsetmissin.O zaman Hatirla Sevgili'yi seviyorsundur.

sumuklubocek dedi ki...

tesekkurler sevgi yorumun icin, siradan olmayan anilar konusunda sana katiliyorum -genellikle- ozel anilarin bir sarkisi vardir hep. malesef baslayamadim izlemeye hatirla sevgiliyi; ama izlenecekler listesinde ilk sirada; itiraf etmek gerekirse konu benim yasantima da uyuyor gibi sanki ;)

cenebaz dedi ki...

Sümüklüböceğim, müzik seven biri olarak o kadar çok şarkı ve o kadar çok anı var ki benim için. Ama hatırladığım en eski şarkı ve anı "Her yerde kar var" şarkısı. Ben 3,5 yaşında falandım. Teyzemler başka bir şehre tayin oldular. Tabi ben tayin lafını değil ama çok uzağa gidecekleri lafını hatırlıyorum. Başımı divanın yastıkları arasına gömer, Adamo'nun bu şarkısı ile ağlardım. Çok net hatırlıyorum. Zaten anlattığımda annem de şaşırarak doğrulamıştı.

sumuklubocek dedi ki...

sevgili cenebaz, 3.5 yasini animsadigina gore teyzenin gidecek olmasindan cidden cok etkilenmissin demek ki...

Ekmekcikız dedi ki...

Vallahi, öyle bir konu açtınız ki, her dinlediğim eski şarkıda (bugün Children of Sanchez, mesela) birşeyler hatırlamaya başladım. Evet, Epithaph postunu sizden aldığım ilhamla!:)yazdım.

Kuaybe dedi ki...

İremcim ne güzel bir konu yaa.. yazsan sayfalarca gider :) İstanbul maceralarımızı yazayım sonra senin sobende sıra :)

sumuklubocek dedi ki...

sevgili ekmekcikiz, ne guzel oldu di mi ya!!!

minnos melegin annesi; hosgeldiniz, cok ozlemistik sizi; e hadi, cabuk bekliyorum yazini ;)

SELIN dedi ki...

UZUN ZAMANDIR BLGISAYARDAKI SORUNLARDAN DOLAYI BLOGLARI ZIYARET EDEMEDIM SANIRI SELIMIN BLOGUNU KAPATMISSIN YADA BENMI GIREMIYORUM FILIZ

ssbb dedi ki...

Judas Priest'in Defenders of the Faith albümü bana ÖSYS ye çalıştığım karanlık lise günlerini, Tracy Chapman'ın Crossroads albümü Farmakoloji bütünlemelerini , Banana song da ilk yurtdışına çıkışımı anımsatır.

Kuaybe dedi ki...

İremcim nerelerdesin.. kaç günüdr ses seda yok, merak ettim seni..

sumuklubocek dedi ki...

paylastiginiz icin tesekkurler sevgili ssbb; sizin de muzik repartuariniz baya genis dikkat ettim de ;)

minik melegin annesi hanimcigim "iste geldim buradayim!" diye bir nara atsam? sagolasin merak ettigin icin bizi, gunluk mesgalelerden yazamadim, blog da takip edemedim pek, ama buradayim...