Pages

25 Mayıs 2009 Pazartesi

Evde dogum?

Dun su linkteki evde dogum hikayesini okuyunca, ki fotograflara bakarken daha dogum stresine girdim :). Dogumun genel stresi bir yana, "evde dogum yapma" fikrinin beni korkuttugunu soyleyebilirim. Gerci bu konuda cok birsey bilmiyorum ancak bazi tv programlarina da konu olmus, burada gittikce de populer olan bir akim oldugunu biliyorum.
Evet, daha guncel bir deyisle ABD'de evde dogum yapmak "in" diyebiliriz :). Bu tarz bir dogumu tercih edenler genelde evin sakin, guvenli ve huzurlu ortaminda bebeklerini dunyaya getirmenin daha olumlu ve kolay oldugu gorusundeler.
Bunun bir adim oncesi de Texas'tayken bilmedigim, bu eyalette daha populer olan "midwife" yani dogum ebe'si ile hastanede dogum yapmak. Bu dogum ebeleri, dogum alaninda master almis kisiler ve cok komplike olmayan dogumlarda oneriliyorlar. Dogum ebesinin guzel yani hastahaneye adim atmanizdan itibaren dogum gerceklesene kadar yaninizda olmalari. Turkiye'de prosedur nasil bilmiyorum ama burada doktorla dogum yaparsaniz, doktor son ana kadar gelmiyor - o son an herhalde bebek kafasini cikarmaya baslayana dek diye dusunuyorum- o ana kadar dogum hemsireleriyle oluyorsunuz genelde. Bu anlamda dogum ebesi cok daha cekici olsa da yine ben doktoru sececek gibiyim dogum icin.
Simdi ben bunlari dusunurken evde dogum secenegi bana ne kadar uzak anlayabilirsiniz. Merak ediyorum sizin dusunceleriniz ne?

7 yorum:

a_y_s_e dedi ki...

okuma dogum hikayesi falan.
benim bildigim 10cm olana kadar gelmiyor doktor, ama sonra orada... ondan evvel midwifelar...
doktorunla konus istersen... bana evde dogum cazip gelse de hic zannetmiyorum risk alabilecegimi. optum.

sumuklubocek dedi ki...

katiliyorum!
ben de bu sayede gayet risk averse bir tip oldugumu anlamis oldum :) kisa gunun kari ;)

evet, haklisin 10 cm idi... Dogum anini o kadar silmisim yani kafamdan :)))

Pratik Anne dedi ki...

Sen bence bir sure TLC seyretmeyi ve bu gibi linklere dalmayi birak :)
Daha gecen gun Chicago Tribune'da medikal sistemi yerden yere vurup "evde dogal" dogumun reklamini yapan bir grup doktorun, normal hastane doktorlarinin kat kat ustunde tazminat davasi oldugunu yazan bir haber vardi.
Herseyin azi karar, cogu zarar.

Isil dedi ki...

Ingiltere'de de dogumu ebeler yaptiriyor,doktorlar ancak bir komplikasyon varsa giriyorlar doguma.Bana da sen gelecek sefer evde dogurabilirsin demislerdi!Agri esigim yuksekmis falan filan.Eve 2 ebe gonderiyorlar,bir sey olursa hastaneye gitme imkani her zaman var.
Zor bir karar vesselam :)insan ici nasil rahat edecekse oyle yapmali.

pelince.com dedi ki...

Ben çok korkarım :) evde doğum hayatta yapamazdım..

ycurl dedi ki...

Bir belgesel vardi bu konuda adi aklima gelmiyor. Ben de ilk kez o zaman midwife-ebe kavramini ogrenmistim. Bazi doktorlar midwife ile calisiyor. Komplikasyon olmasina gore zaten midwife aninda hastane ve doktoru isaret ediyor. Tabii hamile iken bunlari seyretsem ben de senin gibi soru isaretleri uyanirdi kafamda. En iyi yonlendirecek kisi doktorun bence. Epidural istesen bile herhangi bir komplikasyon durumunda zaten hemen c-sectiona aliyorlar. Dogum plani yapmak zor olsa gerek. Kolay gelsin sana.

sumuklubocek dedi ki...

yorumlariniz ve onerileriniz icin tesekkurler!
bundan cikan sonuc: evet, bir muddet "dogum" konusu ve ani dusunulmeyecek :)
dunku doktor randevumdan ve doktorun gayet ilgisiz tavrindan rahatsizligimdan cikan sonuc "midwife" olayi daha bir detayli arastirilacak.
sonuclari yazmak uzere...