Pages

17 Mayıs 2009 Pazar

Benim kitap seruvenim

Ayse'nin sobesi beni eskilere gidip dusunmeye yoneltti. Sahi nasil kitaplar okudum bugune dek? Itiraf ediyorum animsamak cok kolay olmasa da ve isimlerini unuttugum pekcok kitap olsa da iste benim okuma kesitlerim:
Ilkokul'da cocuk kitaplarina dair hemen hemen herseyi okudugumu animsiyorum. Kemallettin Tugcu ve Omer Seyfettin kitaplarinin hemen hepsi, ciltlenmis Dogan Kardes dergileri, ve Pal sokagi cocuklari gibi dunya cocuk klasikleri anneannemlerin kutuphanesinde teyzelerimden kalma okudugum kitaplar arasindaydi.
Sonra kendim kendime kitap alma aliskanligi kazandim yine ilkokul yillarinda. Bir donem su tarzda cok kitap okudugumu animsiyorum, Yaramaz Kizlar serisi de bunlardan biriydi.O kitaplarin tadi hala damagimdadir. Bu sayede ilkokul yillarimda yatili okulda okuyan kizlara cok ozenirdim :). Sonra cok Gulten Dayioglu kitabi alip okudugumu biliyorum, sevdiklerimden biri de suydu. Sonra Iranli yazar Samed Behrengi'nin baya bir kitabini okudugumu animsiyorum. Ornegin Kucuk Kara Balik'i ve Bir Seftali Bin Seftali'yi 8-10 yas arasindaki cocuklara oneririm.
Ozellikle ilkokul besinci siniftan itibaren ortaokulun ilk baslarinda Turk edebiyatini kesfetmeye basladim. Yakup Kadri'nin, Halide Edip'in ve Resat Nuri'nin pekcok kitabini bu donemde okudugumu biliyorum ama en cok hangileri aklinda diye sorarsaniz belki bir kadin dokunusundan olsa gerek Halide Edip'in romanlarini onde tutmusumdur hep.
Sonra Sait Faik ve Halikarnas balikcisi donemim oldu bir yaz.
Bundan sonra ise siyasi ve populust egilimli kitaplar okuma donemim baslar ki bu ayrica basli basina bir donemdir :) Bu donem lise yillarima denk gelir. Simdi donup bakinca anliyorum ki ozellikle OSS- OYS sinav stresinin henuz benligimi sarmadigi lise bir ve iki donemimi bol bol siyasi kitap okuyarak streslendirmisim kendimi :).
Bu donemde en cok sevdigim ve onerebilecegim kitaplar arasinda Tutun, Boynu Bukuk Olduler, Vedat Turkali'nin Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlik, Tutunamayanlar Ve KirkYedililer bu donemden hemen aklima gelen ve beni hem yazim tarzlariyla hem de konulariyla cok etkilemis kitaplardir. Bir de iskencelerin, Deniz Gezmislerin anlatildigi Yaralisin, Gulunun Soldugu Aksam gibi kitaplari da okudum ya onlara hic girmesem iyi olur.
Sonra bu donemin sonuna dogru ozellikle lise 3 gibi sanirim, dunyadan bosvermislik haline girdigim bir donemde Herman Hesse ve Bukowski gibi yazarlari kesfettim, onlarin da hemen her kitabini okudum sanirim. Bu donemde anne ve babamin beni odamda test cozuyor zannettikleri sirada ben itiraf ediyorum ki hayat uzerine cok felsefi duslere dalmisimdir Hesse ve Bukowski sayesinde :) aslinda bu donemde okudugum ve beni cok cok etkileyen ozel bir kitap vardi ama animsayamadim bir turlu adini.
Universitede fantastik kurgu romanlar cekti beni fazlaca,bu donem daha cok yabanci yazarlari okudugum bir donem oldu. Parfumun Dansi ornegin en cok aklimda kalanlar arasinda. Koku'yu da bu donemde okumus olabilirim. Zen ve Motorsiklet Bakim sanati da bunlardan biriydi. Ursula K. Le Guin okudum bir donem ve Yuzuklerin Efendisi kitaplari -ve turevleri olan Hobbit vs-.
Sonra Amin Maulof'un tum kitaplarini okudugum bir yaz vardi sanirim yine bu yillarda, benzer tarzda Puslu Kitalar atlasi da cok begendiklerim arasindaydi.
Donemsel olarak hemen aklima gelenler bunlar.
Bunun yanisira liseden universiteye uzanan bir donemde Orhan Pamuk'un hemen hemen tum kitaplarini okumusumdur.
Universite sonrasi bir donem ise cesitli biyografiler ve ozellikle Elif Safak'i bir yazar olarak kesfetmeye basladim.
Bir de ara ara siir kitaplari okuma deneyimim oldu ama itiraf ediyorum siir ve ben hep birbirimize uzak kaldik, sevemedim siir okumayi bir turlu. Ayni sekilde hikayeler de cok sarmadi beni, tam karakterleri oturttugum havasina girdigim bir sirada hikayenin bitmesindendir belki de, kisa geldiler bana hep.
Soyle kisaca donup geriye baktigimda cidden uzuuun bir kitap seruvenim oldugunu gordum. Bunlarin arasinda okudugum ama unuttugum pekcok kitap da olduguna eminim. Okuma secimim olarak ise farketmissinizdir belki bir yazarin tum kitaplarini okuma gibi bir aliskanligim var ve de illa ki de roman olacak.
Simdilerde kitap secimim ozellikle lise ve universite yillarina gore daha "hafif" kaliyor, hatta bazen kendimi "cok satanlar" vagonuna binmis goruyorum kisisel elestiri olarak.
Ben "bir kitap okudum ve hayatim degisti" diyemiyorum ama cok kitap okudum ve hayata bakis acim sekillendi diyebilirim sanirim :).
Tesekkurler sevgili Ayse soben icin, bana da iyi geldi :).

2 yorum:

ycurl dedi ki...

Ne kadar ilginc. Benzer donemlerde neredeyse ayni yazarlari okumusuz. Bunun uzerine bir yazi yazsaydim epey benzer olurdu sanirim :)

cenebaz dedi ki...

Bende de bir yazara takıp onun tüm kitaplarını okuma alışkanlığı vardır. Orhan Pamuk, Adalet Ağaoğlu, Oktay Akbal,Vedat Türkali ve daha niceleriş. Bu ara takıntım Mario Levi.