Pages

9 Haziran 2007 Cumartesi

Tekrar, tekrar, herkes icin her daim Kucuk Prens



"Alti yaşimdayken, ilk çagin ormanlarini anlatan “Gerçek Öyküler” adli bir kitapta çok güzel bir resim görmüştüm.
Bir boa yilani avini yutmak üzereyken resmedilmişti Işte bu çizimin bir kopyasi:


Kitapta şunlar yaziliydi: “Boa yilani avini çignemeden, bütün olarak yutar ve hareket edemez hale gelir. Sonra da onu sindirebilmek için alti ay boyunca uyur.”
Bu orman maceralari üzerinde uzun uzun düşündüm, sonra renkli bir kalemle ilk resmimi yapmayi başardim. 1 No’lu resmim işte şöyle bir şeydi:


Şaheserimi büyüklere gösterdim ve korkup korkmadiklarini sordum. Ama onlar:”Korkmak mi? Bir şapkadan niye korkalim ki?”dediler.
Oysa çizdigim resim bir şapkaya ait degildi. Koca bir fili sindirmekte olan bir boa yilanini çizmiştim ben. Neyse, büyükler anlayabilsin diye başka bir resim daha çizdim. Bu kez boa yilaninin midesindeki fili açik seçik göstermiştim. Şu büyüklere hep açiklama yapmak gerekiyor. Ikinci resmim ise şöyle bir şey oldu:


Bu kez büyüklerin cevabi boa yilanini içten ya da diştan çizmeyi bir yana birakip, cografya, tarih, aritmetik ve gramerle ilgilenmemi tavsiye etmek oldu. Böylece alti yaşimdayken resim kariyerimi terk etmek zorunda kaldim. Ilk iki resmimin başarisiz olmasi beni hayal kirikligina ugratmişti Büyükler kendi başlarina hiçbir şeyi anlayamiyor, çocuklar ise ayni şeyin tekrar tekrar anlatilmasindan sikiliyorlardi.
Bu yüzden başka bir meslek seçmek zorunda kaldim ve pilot oldum. Dünyanin hemen hemen her yerine uçtum. Dogrusunu isterseniz, cografya bilgilerim çok işime yaradi. Şimdi bir bakişta Çin ile Arizona’yi birbirinden ayirabiliyorum. Ayrica gece vakti kayboldugunuzda cografya çok işinize yarar.
Neyse, meslegim geregi , yaşamim boyunca birçok önemli insanla bir arada bulundum. Büyüklerle çok vakit geçirdim. Ama korkarim bu yakin ilişkiler bile benim onlar hakkindaki düşüncelerimi degiştirmedi.
Ne zaman yeterince zeki oldugunu düşündügüm biriyle karşilaşsam, ona hemen 1 No’lu resmimi gösterdim. (Bu resmi hep yanimda taşiyordum, çünkü ilk deneyimimdi.) Bakalim onu gerçekten anlayabilecek miydi. Ama hepsi bunun bir şapka oldugunu söylediler. Bu yüzden ben de boa yilanlarindan, ilk çagdaki ormanlardan, ya da yildizlardan bahsetmeyi birakip onlarin seviyesine indim. Onlarla briç, golf, politika ve boyun baglari hakkinda konuştum. Böylece bu yetişkinler benim gibi duyarli biriyle karşilaştiklari için mutlu oldular."


Kucuk Prens'i ilk ne zaman okudugumu animsamayacak kadar kucuktum. Ince uzun -normal kitaplardan eni daha kucuk olan- bi baskisi vardi elimde. Hatta Can yayinlarindan olan basimi cok sonra cikmisti diye hatirliyorum. Herneyse okudugumda cok sevmis, bir solukta bitirmistim -hos, o zamanlar cogu kitabi hemen bitirirdim; hatta bir kitaba cok iyi hatirliyorum, sabah annem ve babam ise gittikten sonra baslamis, onlar ogle yemegi icin eve gelmeden ve ben o zaman icin "oglenci" oldugum icin okula gitmeden bitirmistim, hey gidi gunler... Herneyse, ne diyordum Kucuk Prens de boyle bir solukta okudugum kitaplardan biriydi; tek farki zaman zaman cesitli bolumlerini tekrar okumus olmamdi ama belki on senedir hic donup bakmamistim.
Kucuk Prens okumadiysaniz okumak, okuduysaniz tekrar okumak ve cocuklariniza okutturmak icin burada ve burada.
Iyi okumalar...

6 yorum:

Minik Patikler dedi ki...

Ben 3 yaslarindaydim sanirim, cok cok cok severdim, seviyorum :)

sumuklubocek dedi ki...

Evet canim, ben de uygun bir vakitte tekrar okuyacagim hepsini; sonra da Selim'in ve Adamcigimin sirasi gelecek oyle degil mi?

Kuaybe dedi ki...

Evet evet.. ben de bir Küçük Prens hayranıyım.. hatta bir sobede aynen bu bölümleri almıştım sayfama, belki okumuşsundur.. harika bir kitap yaa.. tekrar tekrar okumak gerek..

bu arada ben yokken bakıyorum da her güne bir post yazmışsın :))neler kaçırmışım neler..

civcivimi öperim, "yakında döneceğim" derim :))

Ekmekcikız dedi ki...

İlk kez oğluma okurken okumuştum, çok sevmiştim.
Bir de, yalnış hatırlamıyorsam, Ülkü Giray'ın okuduğu bir masal kasetleri serisinde de yayınlanmıştı, sesi kulağımda.

iremmm dedi ki...

hayatimin ilk kitabiydiii :)

NURHAYAT dedi ki...

yavucugum ilcelere kesfe giderken oralarda kitapcilara ugrardim ozaman almistim sanirim okuma biliyordunki almisim ayni zamanda buyuk kitabidir yazdigin paragrafta kitabin ana fikridir bakalim selimde sevicekmi