Pages

14 Nisan 2007 Cumartesi

Ebe-sobe #3

Cenebaz hanimcigimin sobesini ucu ucuna yakaladim; yazma derdime derman oldugunu itiraf etmeliyim.
Once sorularla baslayayim, yemek tarifleri -begenir misiniz bilmem ki?- sonraya -yani yazinin sonuna- kalsin ;)
1.1 Daha önce yaşadığınız 3 şehir:
Malum yanda da linkleri olan sehirler: dogup buyudugum Aydin ve hep bir ayagimizin oldugu Izmir, universite okudugum Istanbul, calisma hayatimin bir kismini gecirdigim Denizli...
1.2 Tatil için gittiğiniz, gördüğünüz ve önermek istediğiniz 3 yer
Kesinlikle Kalekoy! cok severim, ve anilarini basucumda tasirim hep!
Yanibasimizda, ama pek unutulmus huzunlu bir yer Gokceada!
Bir gun, mutlaka orada deniz kiyisinda bir evim olsun istedigim Eski Foca!
Carpik yapilasmaya kurban vermemize ragmen hala guzel buldugum, buyudugum mekan Kusadasi da burada yerini almali bence ;)
1.3 Yaşamak istediğiniz (görmediğiniz olur) 3 şehir
Ben bunu "gormek istediginiz" 3 sehir seklinde alacagim ve hemencecik siralayacagim: Oslo, Buenos Aires ve Havana. Aslinda bu sehirlerin ait oldugu uc ulkenin her yerini didik didik etmek istiyorum; bir gun, mutlaka ;)
2.1 Şu an ki mesleğiniz nedir?
Simdilik asistan ve ogrenci -son demlerimdeyim- ha gayret!
2.2 Dünyaya yeniden gelseydiniz , hangi mesleği yapmak isterdiniz?
Akademisyenligi seviyorum, ama hani cok farkli bir alanda hangi meslek derseniz ressam olmak isterdim. Yine yalniz calistigin ve sosyal dunyadan uzak bir meslek paklardi beni yani... insanlarla ugrasmak zor zanaat -aaa, bi dakka ben de ogrencilerle ugrasiyorum, bak bunu unutmustum!
2.3 Kesinlikle ben yapamazdım dediğiniz meslek nedir?
Bunu hic dusunmemisim, ama oyle insanlarla ic ice meslekler cok bana gore degil sanirim. Bak simdi dusununce hicbirsey gelmiyor aklima; dunyada meslek mi kalmadi ne. Her isi yaparim abi :P... Haaa, buldum "balerin" olamazdim kesinlikle, bana gore cok "disi" kaliyor :)))
3.1 Yaşam felsefenizi oluşturan sözlerden biri
Calisan kazanir, elmasi kizarir ;)
Isildayan demir pas tutmaz
Sakla samani gelir zamani -yok, bu olmadi... ama "kirli cikin" olabilirim zaman zaman...
Mart kapidan baktirir, kazma kurek------- Yok, yok bu hic degil :))) ama bu aralar Dallas'ta bu ozlu sozumuzu yasiyoruz, bu aksam bir firtina bir firtina, yagmur, soguk vardi ki sormayin!
3.2 Bir kitaptan alınan çok sevdiğiniz bir cümle veya paragraf veya bölüm
Cok cizerek okurum ben kitaplarimi. Bir de sevdigim bir yazarin her kitabini okurum mutlaka, gerci bu ogrencilik zamanlarimda arastirma makaleleri kitaplarin cok onune gecti bilmem ondan midir oyle pek ozel bir alinti gelmiyor aklima ama Rosemunde Pilcher'in "Eylul" adli romaninin huzurlu, sakin ve bana "oradaymisim" hissini veren giris paragrafini guzel hislerle animsadigimi belirtmeliyim. Kitabi nadir okudugum bir tur olmasina ragmen cok sevmistim, tekrar tekrar okumak isterim hatta...
3.3 Çok sevdiğiniz bir şiirin bir parçası
Genelde siir okumayi pek beceremiyorum ben. Siir sevmek de emek istiyor sanirim, bu emegi vermedim ben siirlere, o yuzden pek aramiz yoktur -gerci siir defterim vardi bir aralar sevdigim siirlerin yazili oldugu. Ama bu var ornegin, unutmadigim bir siir:
Sende, ben,
Kutba giden bir geminin sergüzeştini,
Sende, ben,
Kumarbaz macerasını keşiflerin,
Sende uzaklığı,
Sende, ben, imkansızlığı seviyorum.
Güneşli bir ormana dalar gibi
Dalmak gözlerine ve kan ter içinde,
Aç ve öfkeli,
Ve bir avcı istilasıyla etini dişlemek senin.
Sende, ben,
İmkansızlığı seviyorum,
Fakat asla ümitsizliği değil....

***
Bu misralarin yasattigi duygu yogunlugundan sonra, duralim, nefes alalim...
Ve Bu sobe sayesinde hic yapmayacagim dedigim bir seyi yapip 3 yemek tarifi yazalim bakalim.
Ozellikle Selim de olunca yemeklerin kolay ve besleyici olmasina ozen gosterdigim icin ilk tarifini verecegim corba klasik mercimek corbasi sinirlarini asacak.

Sutlu Merci
1 bardak mercimek, 1/2 bas orta boy sogan, 1 havuc, 1 kabak, 1 patates: ustlerini biraz asacak kadar suyla dudukluye konur, pistikten sonra icine yarim yemek kasigi tereyagi, 1 bardak sut ve bir cay kasigi tuz konularak el blendrindan gecirilir ve bu lezzet yumagi mideye indirilir, Selim'in sevip sevmedigine bilhassa dikkat edilir, sevdigi anlasildiktan sonra bundan sonra yapilacak yemekler listesinde baskoseye oturtulur :)
Ikincisi cok kolay, sumuklu isi bir tarif; adi da kolay musakka olsun, hatta bugun yaptim bu aksam yaninda pilavla yedik.
1/2 bas buyuk sogan -sogan buyuktu gercekten-, 2 dis sarimsak, 1/2 cay bardagi zeytin kagi: kavrulur,
kavrulan karisima yarim cay kasigi karabiber, bir cay kasigi tuz eklenir ve tercihe gore 100-250 gr. kiyma konur, kavrulmaya; kiymalar oldurulmeye devam edilir. Onlar kavrulurken diger yandan 5-6 adet patlican kucuk kucuk kup kup dogranir ve kiymali soganli harca eklenir, 1-1 bucuk bardak su da eklenir, kapagi kapatilip pisirilir ve tum yemek topu topu yarim saatte piser ve size musakkanin, ve karniyarigin lezzetini kizartmadan kaynaklanan ekstra kaloriler olmaksizin verir, sonra da sumuklu'ye tesekkur edilir ;)
bir de her daim makarnalara sebzeli sos yapmaya calisirim, en son yaptigim ve lezzetinden parmaklarimizi yaladigimiz makarnaya karistirilan sebzeli harcta yine yarim bas sogan, iki havuc rendesi, iki yada uc kabak rendesi, yarim cay bardagi sivi yag ve biraz karabiber ve tuz bulunmaktaydi. Hepsi pisince makarnaya ekledim ve cok guzel ve hafif bir lezzet katti!
Eh simdi "sumuklu'den pratik tarifler" diye bir blog mu acsam ne; "aaa suna bak, iki -pardon 3 tarif yazdi diye blog ascisi sandi kendini!" demeyin sakin; benimki "nacizane" ascilik ;).
Yalniz burada taze domates pahali bir malzeme oldugu icin genelde domatesten kisilmistir -dileyen ozellikle kolay imambayildi'ya ekleyebilir ;)
***
Ohhhhh, bitti! Sanirim sureyi de asmadan yazdim, son anda gordum sobelendigimi, neyse ki ustumde kalmadi...
Saka bir yana ben cok zevk aldim bu ebe-sobe'den; her maddeyi buyuk bir zevkle cevapladim; iyi geldi bana. Tesekkurler sevgili Cenebaz!

***

Sobelesem, sobelesem, kimi sobelesem?

Eger katilmak isterse, Sevgi'yi sobeliyorum ben; onun da ilk blog dunyasi sobesi olsun bu ;)

14 yorum:

Kuaybe dedi ki...

Demek sütlü mercimek çorbası haa.. bunu hiç denememiştim, bu akşam yapmazsam çatlarım..

Bu arada Selimciğin kitabı pazartesi yola çıkıyor inşaallah.. bitti babamızın sınavları.. ne var ne yok yükliycem bütün işleri omuzuna :))

sumuklubocek dedi ki...

evet, bol vitaminli mercimek corbasi ;) minik melek de sever, bol bol hupletir umarim...
aaaa, cok sevindik! super bir surpriz olacak selim'e!

Ekmekcikız dedi ki...

Sevgili Sümüklüböcek,
Yemekleriniz çok pratik ve belli ki lezzetli, elinize sağlık.
Patlıcanlı tarifiniz, bana daha çok "musakka"yı hatırlattı. (Hani Türk ve Yunan mutfaklarının , paylaşılamayan-ortak tatlarından...) Yanılmıyorsam, musakkada patlıcanları yuvarlak kesip, önden biraz da kızartıp, kıymalı harcı sonradan üstüne ekleyip, biraz da öyle pişirirler. Bu durumda, sizin tarifiniz daha hafif olmalı, yani daha sağlıklı. :)

sumuklubocek dedi ki...

tesekkurler ekmekcikiz! ya haklisin aslinda bunun adi kolay musakka olmali: ben karistiririm zaten imam bayildi nedir, musakka nedir -bir karniyarigi karistirmam- diger patlican yemekleri ayni gelir hep bana, dur degistireyim ben onu ;)

Kuaybe dedi ki...

amanin yine değişmiş bu sayfaaa...

sumuklubocek dedi ki...

ya, iste boyle de surprizlerle doluyum ben: hi hi hi :))))

Ekmekcikız dedi ki...

Evet, patlıcan yemekleri benzer birbirine. Eğer, ben uydurmadıysam :), şöyle bir söz hatırlıyorum: "Patlıcanın kırk çeşit yemeği olurmuş, kırkı da kızartılarak yapılırmış." Yani, bizim (benim değil!) mutfakta patlıcanın mutlaka kızartılması, közlenmesi, bir çeşit işlemden geçmesi gerekiyor ki, yemek olsun. =))
Yeni renginizi güle güle kullanın!

Anne ve Bebisi dedi ki...

Ellerine sağlık İremcim:)

hehe pratik insanlar hemen kendini belli ediyor canııım:P Ben de patlıcanı bu tarz yaparım da:) Hem kızartma yapmam evde (yılda 1 kere patates kızartması ya yapılır ya yapılmaz, başka da kızartma yapılmaz zaten:)) hem de yemeğe ve mutfağa fazla vakit ayıramam. O yüzden sefiyorum pratik tarifleri:))

iremmm dedi ki...

hem sutlu hem mercımeklı..kalsıyum ve protein deposuuuuu :)

patlıcanlı yemek konusuna gırmıyorum bile..ıyyyyy :S

öpüldünüz analı-ogullu ;)

cenebaz dedi ki...

Ellerine sağlık Sümüklüböceğim. Ben de senin gibi patlıcanı kızartmadan yapıyorum. Ben tambellikten, eşim de sağlık için öyle istiyor diye. Böylece 1 taşla 2 kuş vuruyorum. Bu arada patlıcanı karnıyarık şeklinde yarıp içini soğanlı falan zeytinyağlı yaparsan adı imambayıldı oluyor.

Minik Patikler dedi ki...

ama ama biz sizi cok ozledik..

Kuaybe dedi ki...

sümüklücüm, yaptım çorbayı, harika oldu.. Ozan herzamanki çorba diye içmeye niyetlendi ama biraz yiyince bana dönüp "ee, harika olmuş bu" dedi, ben de "İrem sağolsun" dedim.. ben biraz da kimyon attım, çok yakıştı söyliyim :))

sumuklubocek dedi ki...

sevgili ekmekcikiz, duzeltmeyi yaptim sagolasin ;)
esracigim, bana pratik degil de "tembel" diyebiliriz, lol :)
iremcigim patlicani sevmiyor musun, genelde kizartildigi icin mi oyle dusunuyorsun merak ettim?
cenebaz hanimcigim bu bilgi icin tesekkur ederim, ben de diyordum bir farklari var ama ne :))))
mp'cigim biz de cok ozledik, en kisa zamanda yazacagim sana ins.
kuaybecigim, cooook sevindim ;) hani bir ise yaradiysak bir sekilde ne mutlu bize, minik yusuf yedi mi?

sevgistanbul dedi ki...

aaa ben simdi bakiyordum bu yaziya bir yandan ciddi bir tartisma programindayken kulagim.ismimi gorunce panik oldum ne sobesi diye:)
gecenin biri su an,ilk firsatta ilgilenecegim soz:)