Pages

21 Nisan 2007 Cumartesi

bir haber!

Gazeteler arasinda dolasirken tirnaklarla ilgili bir yaziya rastladim. Kucukten beri tirnaklarimin ustunde olan beyaz lekelerin nedenini merak eder dururdum ve bunun icin ozel olarak hic doktora gitmedim. Meger benimkinin nedeni protein ve/veya cinko eksikligiymis. Proteinin nedenini anlayabiliyorum, bir Egeli olarak oldum olasi sebze ve beyaz et tuketimimiz kirmizi etten daha fazla olmustur. Ancak cinkoya anlam veremedim pek. Cinko iceren besinler sunlarmis: Ay çekirdeği, İstiridye, Deniz Mahsulleri, Sarımsak, Yumurta. Digerlerini gecelim ama kucukten beri her sabah yumurta yeme gibi bir aliskanligim, deniz urunleriyle de aramin iyi oldugu dusunulurse buna pek bir anlam veremedim.
En iyisi pasa pasa gidip bir doktora danismali bu durumu. Ama size de kesif amacli faydali bir haber olabilir bu. Bakalim sizin tirnaklariniz ne soyluyor?
"Tırnağınız pürüzlü ise; folik asit ve C vitamini eksikliği ihtiyacınız var. Tırnak üzerinde beyaz lekeler var ise; protein veya çinko eksikliği var. Tırnaklarınız kuru ve zayıf ise; A vitamini ve kalsiyum ihtiyacınız var. Tırnak renginiz koyu ve şekli bozuk ise; B12 vitamininiz eksik Etler kızarık ise; metabolizmanız zayıf."

5 yorum:

ycurl dedi ki...

sanirim bu gazete haberi cok daglam kaynaklara dayali degil. Etrafta o kadar cok mit dolasiyor ki bir de sunu bir okumani tavsiye ederim:
http://www.drweil.com/drw/u/id/QAA350576
"Incidentally, in addition to the myth that white spots on the nails are a sign of calcium deficiency, you may also have heard that they indicate a zinc deficiency. That isn't true either. "

sumuklubocek dedi ki...

haklisin galiba, herseyi bir kere daha kontrol etmek lazim. ben yine de bu konuyu doktoruma danisayim diyorum; en sagliklisi o galiba ;)

Serra yiLmaz dedi ki...

Bunun dogru oLmadigini ortaokuLda biyoLoji hocamiz soLemi$ti. Bana da annem, ya da buyukLerim: "bak iyi besLenmiosun, vitamin ihtiyacin var" derLerdi o beyazLikLara bakarak. Halbuki aLakaSi yok, icin rahat oLsun.. ;)

~Serra

sumuklubocek dedi ki...

serra:
good to know ;)

Bebekhikayesi dedi ki...

:) aynı haberi ben de okumuştum. O kadar da vitamin alıyorum diye düşünmüştüm :)) Doğru olmadığına sevindim...