Pages

20 Ocak 2007 Cumartesi

pullar, pullar...

Kucuk bir cocukken ben kolleksiyon yapmayi severdim -eminim pekcogunuz gibi-. Pul kolleksiyonu ile basladim; o bir yandan devem ederken diger yandan diger kiz arkadaslarima uyup pecete kolleksiyonuna da basladim.
O zamanlar -cocuk oldugum 80li yillarda-, pek fazla renkli ve guzel pecete olmadigi icin etrafta, ozellikle ailesi ya da akrabali yurtdisinda olan tanidiklardan renkli, desenli peceteler aldikca, kolleksiyonuma ender parcalar icin ayri bir keyif duyar, hemen okula goturur; kitaplarimin arasina ozenle koydugum peceteleri gosterirdim.
Ama asil ozel kolleksiyonum "pullar" di. Eski, yeni pul kolleksiyonumun ayri bir yeri vardi bende. Her haftasonu onlari ozenle pul defterimden cikarir, tek tek bakardim resimlerine, yillarina vs. Harcliklarimla her ay postahaneye gider, kolleksiyon pullardan alirdim. Animsiyorum; guzel Ataturk, traktorler, 23 Nisan, bayramlar, asi gunleri kolleksiyonlarindan olusan pullarim vardi. Sonra teyzelerimden birinin bir arkadasinin postahane genel mudurlugunde calismaya baslamasiyla gonderdigi pullar, pul kolleksiyonuma ayri bir zenginlik katmisti. Diger bir zenginlik ise daha sonralari edindigim mektup arkadaslarimdan gelen mektuplarin uzerindeki pullari kucuk bir kapta kagidiyla suya koyup, pul kagidindan ayrildiktan sonra kurutup "yabanci pullar" defterime koyusumdu.
Yalniz sonralari neden bilmem kirtasiyelerde yabanci(!) pullar satilmaya baslandi; yeni, gicir gicir, kullanilmamis pullardi bunlar ama ben hep sahteliginden suphe etmistim, sahteydi sanirim onlar, hala bilmiyorum...
Sonralari derslerimin yogunluk kazanmasi ve belki de "buyumemle" pul kolleksiyonculugum zamanla son buldu -pecete zaten bir cocukluk hevesi seklinde cok fazla surmemisti-. Ama, pullara olan ilgim hic bitmedi.
Burada sevdigim yerlerden biri postahaneler :). Cok ozenli, duzenli geliyor burada postahaneler bana. Sanirim bunda buradaki posta sisteminin cok iyi olmasi ve insanlarin mektup, kart atma gibi ozelliklerini de yitirmemis olmalari ve cogu onemli belgenin size ulastirilmasinda postahanenin buyuk rol oynamasi da etkili. Herneyse, camekanlarda bulunan pullar hep cok ilgimi geciyor ve her postahaneye girisimde pul almamak icin kendimi zor tutuyorum. Ama yine de aliyorum zaman zaman, oyle hemen tuketemeyecegimizi bilsem de.
Iste size evde bulunan pullardan bir kare, guzeller oyle degil mi ama?

14 yorum:

Anne ve Bebisi dedi ki...

80'leri sevgi ve saygı ile anıyoruz:)
Peçete kolleksiyonu her genç kızın rüyası:P Ve evet biz de Alamancı akarabası olanların kapısını çokça çalardık:) Hatta kolleksiyoncular arasında haberleşme olurdu, şu evdekilerde orjinal, yabancı peçeteler var gibilerinden:)

Pullar hiç ilgimi çekmedi çünkü bence bir çocuk için çok renksizdiler. Bence tabi:) Ancak ben de şu an buradakilere bayılıyorum, bazen aldıklarımı kullanmaya kıyamıyorum. O kadar renkli ve cıvıl cıvıllar. Sana bir kaç tane göndereyim ;))

zumrutuanka dedi ki...

Benimde vardi her kizcocugu gibi:)merak ediyorum prenses ne biriktirecek?Benim kolleksiyorumum basina ne geldi biliyormusunuz annem hepsini kullandi ve bitirdi.Misafirlere renkli renkli pecete verdi.Pek renkli oldu caylari!!:)))

Abimlede ortak yapiyorduk pul kolleksiyonunu iki tane cok degerli pulumuz vardi pul defterine yapistirdigimiz;Annemle babanim resimleri:))

YAGMUR dedi ki...

dertliyiz Selim'in bloguna hala giremiyoruz....onu cok ozledik.......

sumuklubocek dedi ki...

sevgili annevebebisi, bir ara 80lerle ilgili bir yazi dolasiyordu, hatta benim de eski blog yazilari arasinda olmasi gerekir, okurken o yillari guzellikle andim.
ha bir de 80lerin kiyafetleri vardir: kocaman vatkalar, taytlar, tozluklar, sacta bantlar, kabarik permali saclar, cizmeler... baska?
sevgili zumrutuanka, uzuldum ya senin pecetelerin akibetine -yoksa benim de basima ayni sey mi gelmisti :)))- annenin bu sayede cok sansasyonlu gunleri olmustur eminim renk renk desen desen peceteler ;) benimklilerin arasinda bir de cesitli pastahane ve lokanta isimlerinin yazili oldugu peceteler de mevcuttu :)
sevgili yazyagmuru ve sevgili sway sizleri de ekledim selim'in bloguna, ozlem sona ersin :)

Anne ve Bebisi dedi ki...

sumukluboceciğim, tabii ki kocaman, genelde de çingene pembesi halka küpeler:) yarasa kolu kazaklar:) O permalı saçları tam tepede toplayan kocaman kelebek tokalar, saçı önden dolma yapma, çitme modası:)) Tenefüslerde okul tuvaletine koşturur, sönmüş saçımızı çitme yöntemiyle tülendirirdik :))) OMG!

ah 80ler, anlatılmaz yaşanırlar:)

İnsanoğlu nasıl bu kadar zevksizlik furyasına kapıldı anlayamıyorum:) Ama 80'lerin müzik kalitesini bence hala kimse yakalayamadı. Çok ilginç bir dönemdi. Artık 80'leri bilmeyen nesil geldi, onlar adına üzülüyorum:)

NURHAYAT dedi ki...

yavrum senin pecete ve pul kolleksiyonun duruyor istedigin zaman ulasabilirsin bende ara sira bakiyorum nostalji yasiyorum haa birde mektuplarindan olusan bir kutu var senin herseyin ani bazen kitaplarin icinden arkadaslarina yazdagin notlar var butun hayatini kayit kuyuta almissin ne guzel

Serra yiLmaz dedi ki...

Merhabaa.. :)
puL koLeksiyonum oLmadi ama pecete koLeksiyonumuz vardi abLamLa. Baya da bi biriktirmi$tik. Hepsi ayri guseLdi, haLinin uzerine tek tek hepsini dizer kac tane oLdukLarini sayardik.. ne guseL gunnerdi ya, puL koLeksiyonun cok guseL duruo.
bu arada onCeki yazina da goz attim. reSimde cok $ik cantani gordum, gule gule kuLLan. Target ve Sam`s Club fi$ini gorunce dedim ki "heh, Amerika`dan biri daha var, oLey" ;p Ama zaten profiLinde yaziomu$, hehe :)
iyi ak$amLar diLiorum,
geLicem yine. ;)

~Serra

sumuklubocek dedi ki...

sevgili annevebebisi: sen de baya biseyler animsamissin o yillara ait.
ay otursak soyle konussak kahve- cay esliginde, sen simdilik bitki cayi ic ama ;) daha neler neler cikar kimbilir....
not: citme saca cok guldum :)))

annecigim, cok sevindim hala durduklarina! onlarin da oyuncaklarimin akibetine ugradigini sanmistim :))) ha bir de mektuplari merak ettim bak!
evet, yazi yazmayi, kaydi kuydu cok severim, blogumdan belli degil mi ayol ;) ?

sevgili serra hosgeldin! gel gel tabii, her zaman beklerim ;)

NURHAYAT dedi ki...

bir kutuda mektup arkadasina yazdiklarin var ayricada kutuphanedeki cogu kitabin icinde o konu hakkinda kesilmis gazete kupurleri veya arkadasina yazilmis not veya kitaba yazilmis notlar var her yer ani anii anii velhasil birde 3 kitap gunlukler hepsi cok degerli kitap yapalimmi

Minik Patikler dedi ki...

benim pecata koleksiyonum vardi :)

kirmizikelebek dedi ki...

sumuklu bocek pinokyonu unutmamissindir. onu senin icin sakliyorum . resmini en kisa zamanda yolluyacagim

NURHAYAT dedi ki...

bugun karistirmaya devam ettim ilkokuldan beri butun karnelerin taktir belgelerin hepsi birarada birde beyaz bebeklik hirkani buldum kameradan gosteririm

sumuklubocek dedi ki...

oooooooooooo anilar gecidi olmus burasi!
cok tesekkurler sevgili kirmizikelebek ve sevgili nur!

Isil Simsek dedi ki...

biz de girebilir miyiz Selim'in bloguna. Defne'yle ara sira sizi ziyaret etmek isteriz.