Pages

8 Ocak 2012 Pazar

Serzenis

Dikkat!

Bu blogundan baska konusacak, dert yanacak birisi olmadigi icin bloguna icini, olabildigi kadar acik, dokmek isteyen bir kadinin; her nedense yalnizca kadinlarin dusunmesi gereken bir konu olagelmis "temizlik" sorunsali hakkindaki cemkirmesidir. Dert dinlemek istemeyenler bu yaziyi burada birakabilirler, benden uyarmasi...


Mekanimiz: Ebeveyn banyosu
Karakterler: Sumuklu, buyuk oglan, kucuk oglan, k.valide
Olay: Sumuklu can hiras buyuk oglanin tirnaklarini kesmeye calisirken, kucuk oglan da yanlarina sokulmakta; buyuk oglanin "aciiyooooor" diye bagirmalarinin dogurdugu durumu ve tirnak kesilmesi olayini daha da zorlastirmakta; arada anne Sumuklu hic acimayacak bir olayi bu kadar abartan oglana ve burunlarinin icine giren kucuk oglana kizmaya baslamaktadir.
Bu arada kucuk oglani giydirmek uzere bekleyen k.valide, banyoyu soyle bir suzer ve bakislar pencerede durur.
K.valide: "Pencere pervazlariniz da cok tozlanmis" der.
Sumuklu: (biraz da savunma edasiyla) "daha iki hafta once silmistim" der.
K.valide: (saskin bir ses tonuyla) "hergun gozunun onunde olan yer nasil iki hafta oncede kalir?" gibisinden birsey soyle.
Sumuklu: (zebercet modunda icinden) "La havle.." cekmektedir.
Bu arada tirnak kesme savasi suruyordur ve
K.valide: "banyonun koselerinde de orumcek aglari var" der.
Sumuklu:(hic bozulmadan, sakince)"elbette, orumceklerin de eve ihtiyaclari var, oyle degil mi?" diye cevap verir.
K.valide: "sizin isler de bir hos" der ve banyodan cikar...

Sumuklu, her ne kadar "bosveeer, bosveeer" dese de icinden, aslinda bunun ne anlama geldigini bilmektedir.

Sumuklu de rahatsizdir evin her tarafinin, her an, bal dok yala modunda tertemiz olmayisindan. Zira titiz bir anne buyutmustur Sumuklu'yu, kapilarinin ust koselerine bakip temizleyecek, temizletecek kadar titiz bir anne.
Ancak Sumuklu'nun annesi hicbir zaman zorla Sumuklu'nun eline bir bez verip temizletmemistir hicbir yeri. Yaparsa kendi yapmistir, yapmazsa eve temizlik icin gelen yardimcilara yaptirmistir.
Sumuklu de bilir temiz bir evin nasil olmasi, nasil kokmasi gerektigini... Ama her daim elinde bez dolasamaz, duzenli dip kiyi temizlik yapamaz... Elinden gelmediginden degil: 1- yapmak istemediginden, 2- gunluk rutin islere bile zorla zaman ayirdigindan 3- cocuklarinin kitap okuma zamani, kendisinin kitap okuma ve dinlenme gibi ihtiyaclari temizlikten cok daha once geldiginden 4-bir de bilgisayar adindaki cocugu her zaman Sumuklu'yu bekler oldugundan ve Sumuklu ona ne kadar vakit ayirsa bir turlu yetisemediginden...

Velhasil, calismayip da evlerine temizlik yardimi alan arkadaslarinin yaptigini Sumuklu de yapmak istemektedir. Ama buralarda $100 dolar para alip, evi oylesine bir supurup, bizim standartlarimizda is yapmayan temizlikcilere para vermeye acimaktadir.

Sumuklu, yetisebildigi rutin isleri yapabildigi surece memnundur kendi durumundan ve rutininden ama arada bir gelen yorumlar bu temizlik sorunsali konusunda kendisini cileden cikarmaktadir....

*** *** ***
Turkiye'ye en cok neden donmek istiyorsun? diye sorsalar simdi en cok "eve en azindan haftada bir temizlik icin yardimci bayan alma ihtimalinden" diye cevap veririm.
Ciddiyim, oylesine basit bir neden benimki.
Haksiz da degilim ama, yok, hic degilim!

(Haksiz olmadigimi, su ders calismak icin ayridigim degerli vakti, bu yaziyi yazarak gecirmemden de anlayabilirsiniz. Nokta.)

8 yorum:

cenebaz dedi ki...

Amaaan, boşver Sümüklüböceciğim, kaynanadır söylenecek. Annen olsa sana söylemeden bile, alır bezi silerdi oraları. Ama kaynana illa gözüne sokacak. Önceliklerin konusunda sonuna kadar haklısın. Ben hep derim, benim bu dünyadaki misyonum toz almak değil diye, tüm arkadaşlarım bilir. Senin de olmadığı kesin. Bu arada sen de ben de kaynana olacağız(hele benim ki pek yakın gibi) bunları görüp, ders alalım, biz yapmayalım(yani inşallah:))

Deli Anne dedi ki...

yok artık! şimdi bir yazı hazırlıyordum ama sadece başlığını yazdım ve girişi yapmadan sümüklüye bakayım dedim.. sadece sana ama.. geldim ve bu yazı.. bize birşeyler oluyor :)

benim temizlik mevzusu değildi direkt onla ilgili ctesi birbirimize girdik ilterle zaten:) ama tümden bir serzeniş, yazabilirsem, okyabilirsen .. öyle işte..

bu arada ben haftada bir birini bulmaktan bile acizim.. insanlarla uğraşmak ödümü kopartıyor benim galiba..

Sumuklubocek dedi ki...

cenebaz hanimcigim: "benim bu dünyadaki misyonum toz almak değil" cumlenizi kopyaladim, aldim, basucuma koydum ;)
evet, k.valide olma durumunu da unutmamak lazim, onu da simdiden kupe edeyim ben de...
bu arada hayirli olsun diyorum!

*** ***
Deli ANnecigim: biliyorsun, seni duyuyor, hissediyor, ve kucakliyorum! oyle, anliyorum; ve muhtemel ki bahsedecegin seyi ben de yasamisimdir... ah bu serzenisleri bir de kahve esliginde karsilikli yapmak vardi ya, inaniyorum olacak birgun! -bu da beni buradaki ikinci, zaman zaman ilk siraya da yerlesiyor, eksigime getiriyor "best friend" ozellikle de "girlfriend", hani "bizim kizlar" turunden arkadas...
son yazdigin konuda sana hak vermiyor degilim, o da ayri bir olay, ben de temkinli davranarak "ihtimali" dedim :)))

yaruze... dedi ki...

amanınnn ne cadı bir kaynana imiş sizinkisi yahu:)
İki çocuklu evde öyle dipmiş köşeymiş foya aranırmıymış yaw.
Temizlik dediğin nedir ki üstelik.Bugün yap yarın yine aynısı.Nankör işte nankör...

buğday taneleri dedi ki...

temizlik deyince kitaptır, bilgisayar, alışveriş hatta oğlanın öğle öğünü vs hepsi ikinci sırada geliyor. obsesif falan hissetsemde temzilemeyince depresyona giriyorum. Ahmet kerem bebekken düzelmiştim biraz büyüdü yine başladı. bir de yardımcı teyzeler yapınca temizliği sanki hala pis gibi hissediyorum. artık gece yarısı 3e kadar yatağın altına oklava sokmak suretiyle toz alarak depresyonun eşiğinden kurtuluyorum. var bi bozukluk da hayırlısı bakalım :))

Sumuklubocek dedi ki...

sevgili Yaruze,
di mi ama? ben haftada bir ortaligi toparlayabilmeyi buyuk bir nimet sayarken ustelik...
***
Sevgili Meral,
senden ders almam gerekiyor gibi bir his uyandi icimde ;)

buğday taneleri dedi ki...

Ay estağfurullah öyle bir niyetim yok asla! temizlik konusu olunca illa bişey söylemek geliyor içimden. dediğim gibi takıntı durumu var ama aşırı temizlik yapar durum olamayınca anca çene çalışıyor işte ;)

Sumuklubocek dedi ki...

yok, ben ille de alacagim :)))... hem Ankara konusunda da cok ders almam gerekiyor bilahare konusalim ;)