Pages

12 Ocak 2012 Perşembe

Benim muzik seruvenim

Su siralar farkettim ki cok fazla muzik dinlemiyorum. Eksikligini hissettig zamanlarda bilgisayardan birkac parca dinleyip kapatiyorum. Bunda muzikle calisamamanin da etkisi var, bilgisayarim basina da calismak icin oturunca muzik dinlemege ozel vakit ayiramiyorum. Ozel diyorum zira cocuklarla birlikteyken klasik ya da enstrumantel muzik disinda baska borsey dinlemiyorum. Bunun en buyuk sebebi su anda alicilarinin cok acik olmasi ve degerli veya degersiz her turlu sarki sozunu hafizalarina kaydetmeleri.
Neyse basa donersek, farkettim ki cok fazla muzik dinlemiyorum.
Derken hatirlayabildigim ilk muzikler neydi diye dusunurken anneannem ve dedemle siyah beyaz televizyonda izledigimoiz, sunuculugunu zannediyorum Gulgun Feyman'in yaptigi Turk Sanat Muzigi korosu sarkilari geldi kulaklarima. Hep guzel anilar cagristirdigi icin belki de hala severim klasik TSM sarkilarini.
Sonra ilkokul biterken belki aldigim ilk kasetin madonna -hatta kasetci beni kandirmis, madonnanin hic satilmayan bir kasetini satmisti, yine de uzun sure sabirla dinlemistim o kaseti-, ikincisi ise Beatles'di. Bu arada o siralar- 80lerin ikinci yarisi olsa gerek- universiteyi bitiren teyzenin etkisiyle Joan Baez ve Tanita Tikaram doldurma kasetleriyle tanistim. Ortaokul oncesi hazirligu bitirdigim yaz Sony walkman'imde, kendisi hala durur, bolca Rod Steward, Sting ve Phil colins dinledim, itiraf etmeliyim sozlerini anlayacagim diye kafa patlatirken Ingulizcem ve telaffuzum bir hayli gelisti.

Sonra, ileri ortaokul doneminde herseyi reddeden, her seye tu-kaka arabesk diyen hormonlarin da etkisiyle o donem cokca klasik muzik calan TRT 3'le tanistim. Gecenin ilerleyen saatletinde pop da calan TRT3'um basinda kasete alacagim diye uykusuz kaldigim da olmustur.
O donem kisa surmedi. Yasitlarim hatta o zamanlar gelisen Turkce pop'a takilirken ben dinazor misali ille de klasik muzik dinleyecegim diye tutturuyor, evde de bir cunta baskisi ile baska bir muzik dinlenmesine tahammul etmiyordum.... Annem sabir gosterirken, babam arada bir bu duruma dis gosteriyordu; ozellikle de banyodan tiz sesimle gece kralicesi soylemeye ve Carmina Burana parcalamaya calisirken!

Sonra lise donemine giriyoruz, klasik muzik etkinligini surdururken siyasi kimlik kazanma/bulma doneminde Grup Yorum, Grup Kizilirmak gibi gruplari ve yurdumun dogusundan, batisina, kuzeyinden guneyine her yoresine ait turkulerini dinledim, sevdim. Ornegin Avlaskani Cuneli adli karadeniz parcasini cok guzel yorumlayan bir bayan turkucunun kasetini dinlerdim bir ara sikca. Adini unutmusum, bilen varsa soylerse sevinirim. Cok guzel bir parcaydi o. Yorum versiyonu burada, girisi ilk kirk saniye biraz depresif gerci... Tabii bu grupta Yasar Kurt ve Dus Sokagi Sakinlerini de unutmamak lazim.

Paralel olarak lise doneminde ('93-'96 gibi) "new age" muzige de merak sardim. Yanni favorilerim arasindaydi. Tabii o donemin olmazsa olmazi Loreena McKeennitt i hatirlamadan gecmek olmaz... Harbiye acikhava'daki konserine gitmistim sonra universite yillarinda. Acikhava, Istanbul, dolunay ve muzik; unutamadigim bir konserdi.

Universite donemi muzik kulturum Bogazicinin liberal ortamiyla da birlikte biraz daha pop-kulture uyum sagladi. O donem coklukla Capital Radyo'ya takiliyordum. Hala guzel parcalar caliyorlar.
Klasik muzikten hala vazgecmemis, AKM'deki ogrenci butcesine de uygun cumartesi sabahi konserlerine mudavim olmustum.
Bu donem cok sesli muzigin bir devami olarak rock parcalarini da dinledigimi ilave etmeliyim. The Doors hala favorimdir.
Bir de Arjantin tangosuna takildim, hem muziklerine, hem dansina. Dansi bitti ama muziklerini hala cok seviyorum. The Tango lesson filmi tangoseverler icin guzel bir filmdi. Milongalari hala cok severim! Tabii bu da var, ah Yo Yo Ma...

Elbette unutulmamasi gereken bir acikhava konseri de Buena Vista Social Club idi. Sikca dinlediklerim arasinde Cesaria Evora da vardi.
Donup bakiyorum de o zamanlar pek entellektuelmisim :)))

Simdilerde daha cok eskilerle karisik, slow rock, zaman zaman pop, her zaman klasik takiliyorum galiba.
Kendime mini bir playlist yaptigimda benim her zamanki favorilerim burada.
Dinlemek isterseniz buyurun buradan yakin ;) iyi dinlemeler!

6 yorum:

bolkepce dedi ki...

Listeye baktım, geliyorum.
Loreena McKennitt benim ruhuma gıdadır hakikaten. Şimdi nerden aklıma düştüyse Total Touch-Somebody Else's Lover dinleyesim geldi.
Tavsiye ediyorum :)

Sumuklubocek dedi ki...

Evet, ben de severim onu. 80ler miydi, 90larin basi mi?
O zamanlar deyince "teinted love" da aklima geldi bak simdi ;)

yaruze... dedi ki...

Zevklerimiz neredeyse aynıymış.Liste yarın pek işime yarayacak:)
Sevgiler...

Sumuklubocek dedi ki...

Sevindim Yaruzecigim!

Deli Anne dedi ki...

Sanırım çocuklar olunca müzik dinlemek çok yersiz oluyor.. Zira hem bağırış çağırış hem müzik çifte işkence oluyor bana.. ben o yüzden bıraktım en çok.. bir yerden sonra keyif değil eziyet oluyor.. bir de çocuklara kızıyorum aman birşey dinletmiyorsunuz diye:) ne zaman kırk yılda bir ikisi birden gitse o zaman yüksek sesle müz,k dinliyorum hemen..

misal, listene baktım, hemfikiriz ama gel gör ki şimdi dinleyemiyorum ki..

canları sağolsun, bin şükür yanımızdalar. onlar iyi olsun da dinleriz gene inşallah

öperim, sarılırım canım Sümüklüm diyeceğim ama gel gör ki bu lakap bugün bana daha uygun:)

Sumuklubocek dedi ki...

nedendir merak ettim bak simdi?

iste ben de o yuzden farkettim ki dinledigim muzikler de pek eskide kalmis...
ben de ancak yalniz ve araba surerken bagirta bagirta dinleyebiliyorum :)))