Pages

26 Aralık 2019 Perşembe

Yeni bir yil, yeni bir yazi, ve akilli hedefler!

Merhaba!

2019'da hic yazi yazmayarak bir rekora imza atiyordum ki, yazasim geldi... Hadi bakalim yazalim!

2020'ye 5 kala buradaki bir gelenekten bahsetmek istiyorum. Burada diyorum ama gordugum kadariyla buradaki hersey zaten -ve cok da abartili bir sekilde- Turkiye'de takip ediliyor; bu da ayri bir yazi olur aslinda buradan hangi geleneklerin Turkiye'ye tasindigi ve aslinda tasinmasi yani ornek alinmasi gerekenlerin yanindan dahi gecilmedigi gibi. Ornegin 2017'de ABD'de kisi basi (15 yas ustu) gunluk okuma suresi ortalama 17 dakika iken TUIK verilerine gore bu sure Turkiye'de yalnizca 1 dakika! Televizyon izleme 6 saat, internet 3 saat bu arada; yani mesele vakit meselesi degil...

Herneyse konumuz bu degil, ben yeni yil sozlerine doneyim. Yeni yil sozleri, yeni yil hesaplasmasi diyebiliriz belki de. Her yil bu zamanlarda kendimize bir vakit ayirir, gecen yil neler basardim, gelecek yil neler yapmam gerekiyor diye kendimizle bir hesaplasma yapma ve yeni yil icin hedefler belirlemek amac. Bu guzel bir gelenek; soyle ki kendi gelisimimize olanak sagliyor.

Bu seneki muhasebemi henuz tam olarak yapmadim ancak bildigim birsey bu seneki hedeflerim arasinda Ispanyolca ogrenmek var benim. Selim Ispanyolca 'da ilerledi, ona baktikca ben de birseyler bilsem iyi olur diye dusunuyorum; Kerem de bu sene tekrar baslayacak; belki onlarla birlikte bu dili ogrenmek daha kolay olur benim icin.

Is konusunda hedeflerim var, saglik konusunda hedeflerim var, yazmak konusunda hedeflerim var, okumak konusunda hedeflerim var, iliskiler konularinda hedeflerim var, var ama hedeflerimizin gerceklesebilir olmasi icin belli kriterler lazim. Ornegin gercekci olmali hedeflerimiz ve kucuk asamalarda sonuclarini gorebiliyor olmamiz lazim. Buna Ingilizce'de "SMART goals" yani "Akilli hedefler" diyoruz.

Hedefleriniz oncelikle "belirli, detayli" olmasi lazim, yani ne yapacaksiniz, nerede yapacaksiniz, ne zaman yapacaksiniz, nasil yapacaksiniz vs. Yani "Ocak ayindan itibaren 2020 yilinin ilk uc ayinda, televizyon izledigim zamani dusurerek, 4 kitap bitirmeyi hedefliyorum", ne, ne zaman, nasil gibi detaylari kapsayan bir hedef.

Bu hedeflerdeki ilerlemeniz ayni zamanda "olculebilir" olmali. Yukaridaki ornekten devam edersek; her hafta kac sayfa okudugunuzu bir yere not ederek ilerlemenizi olcebilirsiniz, ve sayfa sayisi ya da kitap okuma vaktiniz -gunde 30 dakika vs gibi- not ederek ilerlemenizi olcebilirsiniz.

Hedefleriniz ayrica "ulasilabilir" olmalidir. Yani kitap okuma hedefiniz icin  en basit deyimiyle ornegin, okumayi biliyor olmaniz gerekir, ya da kitaba ulasacak kaynaklarinizin var olmasi...  O zaman belirlediginiz bir vakitte ulasilabilir bir hedeftir bu.  Daha iyi anlamak icin belki bir ornek daha verirsek henuz pasaportunuz dahi yokken "Ocak ayinda dunyayi dolasacagim" demek ulasilabilir degildir, bir sonraki kriterimiz olan gercekci de degildir,. Ikinci ornegimiz bir hedef dahi degildir, belki bir ruya olabilir :)

Dorduncu kriter hedefin gercekci olmasidir. Yani ilk uc ayda dort kitap okumak gercekci midir? Eger gunde gercekten 30 dakika ayirabilecekseniz okumaya bu gercekci bir hedeftir. Ancak 30 dakika dahi ayiracak durumda degilseniz ve hatta hedefiniz 4 degil 10 kitapsa , bu gercekci degildir ve hedefinizi gerceklestiremeyeceginizi soylemek beni falci vs yapmaz.

Son kriter ise zamanlamasi uygun olmalidir. Yani hedefiniz sizin iicn bir aciliyet icermelidir. Belki de okumamaktan cok rahatsiz olmaniz ve bu problemi bir an once cozmeyi istiyor olmaniz gerekir. Boyle bir aciliyet icermeyen hedefler pek de gerceklesen hedefler olmuyor. Yani iste "seneye bir ara" yaparim derseniz muhtemeldir ki o hedef gerceklesmeyecektir.

Yani eger bir muhasebe yapacak ve 2020 icin hedefler belirleyecekseniz, yukaridaki kriterlere uygun hedefler belirlemek bu hedefleri gercekten yapabilmek - yani gerceklestirebilmek- icin cok onemli bir adimdir. Eger hedefleriniz bu kriterlerin yanindan dahi gecmiyorsa, ugrasip da kagida dahi dokmeyin der "Sumuklu"...

Hedeflerinizin "akilli" oldugu bir yeni yil dileklerimle, hosgeldin 2020!


unsplash-logoEstée Janssens




Hiç yorum yok: